“Recycle jij echt alles thuis?” kreeg ik laatst als vraag van iemand. “Respect hoor!” Dat zette mij wel aan het denken. Dat mensen het blijkbaar bijzonder goed vinden als je afval scheidt, als je moeite doet voor het milieu. Wij doen dat al lang, eigenlijk al zolang wij kinderen hebben en zolang het mogelijk is. Papier en glas vind ik niet meer iets waar ik over na moet denken. Dat is vanzelfsprekend dat het niet in het gewone afval gaat. Plastic is sinds een tijdje ook mogelijk om te scheiden. Dus hebben wij drie verschillende afvalbakken in de keuken staan en een extra mand voor glas en papier. Is geen moeite. Is ook niet iets waar ik respect voor verwacht. Is normaal, en dat wil ik ook zo doorgeven aan mijn kinderen. Zorg voor het milieu is normaal en hoort bij de dagelijkse gang van zaken. Dat moet ik doorgeven, omdat het dan ook voor de kinderen normaal word.

En het maakt mij steeds vindingrijker. Waarmee ik bepaalde dingen kan vervangen zodat het net weer iets beter is voor de natuur. Wij zijn bijvoorbeeld gestopt met het kopen van schuursponzen. Die vergaan eigenlijk niet op de berg afval. Dus zijn wij overgestapt naar loofah sponzen. Natuurlijk en verteerbaar. En in het gebruik net zo handig als schuursponzen. En als ze niet meer te redden zijn dan gaan ze op de compost in de tuin. Kleine stapjes.

We zijn een contract aangegaan met een bedrijf dat bamboe tandenborstels verstuurd. Die krijgen wij dus alle drie maanden automatisch naar huis gestuurd, in een karton verpakking. Niet meer denken of het weer tijd word voor een nieuwe tandenborstel, en als ze na drie maanden weg kunnen trekken we de haartjes eruit en gooien de hele steel ook op de composthoop in de tuin. Kleine stapjes.

En ons water nemen wij mee in een fles die steeds weer opnieuw gebruikt kan worden. Mee kan in de vaatwasser en dan weer gevuld. En voor de meiden is het vanzelfsprekend. Ze spreken vriendinnen aan op het feit dat die glas in hun afvalbak gooien. Ze verbazen zich over het feit dat iemand iets op straat gooit en spreken hun klasgenoten hierop aan. Kleine stapjes. Die wij heel ongemerkt meegeven aan onze volgende generatie. Daar ligt al voor ons als ouders een verantwoording. Niet meer zeggen wat kan ik nou doen. Maar even verder kijken en gewoon een klein begin maken. Als onze schuursponzen al niet meer op de grote berg afval belanden, zijn dat toch een hele hoop per jaar!