Deze twee komende posts worden een reisverslag. Ik kan niet anders dan erover schrijven, omdat ik zo onder de indruk ervan ben dat het ons gelukt is om helemaal zelf een rondreis in elkaar te zetten, de route uit te zetten, de verblijven te zoeken en boeken en zonder grote tegenvallers alles ook nog uit te voeren. Wij hebben drie dikke weken lang genoten, en ik wil graag even vertellen hoe dat gelukt is.

We zijn vorig jaar al begonnen. Onze oudste werd dit jaar 17, wie weet is dit de laatste keer dat ze mee gaat op vakantie, laten we er iets onvergetelijks van maken. Dan de vraag, waar gaan we naartoe. We hebben wel eerder rondreizen geboekt via organisaties. Dat beviel altijd erg goed. Het heeft ons Zweden en Noorwegen laten leren kennen. Toen kregen wij kant en klare boekjes thuis gestuurd en alles was voor ons geboekt en wij moesten alleen nog maar instappen en de route volgen. Het leek ons deze keer cool, aldus mijn oudste en mij, om dat helemaal zelf te doen. Zelf op onderzoek uit te gaan, waar het mooi is, wat wij willen zien, wat wij niet willen zien en hoe we daar komen. De keuze viel dus op Slovenië en Kroatië. Nog redelijk onontdekt, redelijk goedkoop en vooral erg mooi!

Dus op onderzoek uit op Pinterest en Instagram, waar en hoe en nog meer waar. Genoeg te vinden. Mooie plaatjes, mooie verhalen, plekken die wij wel wilden zien. Toen een grote kaart opgehangen om al die plekken in de kaart vast te leggen. Zo ontstond een route. Zo ontstonden er plekken waar wij een slaapplek moesten vinden. Zo ontstond verbinding met AirB&B. Ruime keuze, ook in prijs, dus dat zou onze slaapplekkenbemiddelaar worden.

We hebben dit een ruim half jaar lang uitgezocht, geboekt, gemaild, nog meer uitgezocht en opgeschreven. En voordat je het weet is het tijd, mag je beginnen in te pakken en ga je al op weg. Hotel voor onderweg ook uitgezocht en geboekt. En daar gingen we.

We zijn in Duitsland blijven slapen, in de buurt van München, en toen zaterdag middag aangekomen in Bohinj, een klein stadje aan de rand van een enorm natuurgebied in het noordwesten van Slovenië. In de winter is dit skigebied, en in de zomer is het gewoon mooi. Meertjes, rivieren, veel bos en ravijnen waar je in kunt lopen. Lake Bled is in de buurt, maar dat is vol met toeristen, dus wij zijn naar het meertje bij ons adres gegaan.

De dag erna moest een ravijn bekeken worden, je kan hier niet zijn zonder in ieder geval een gezien te hebben. Wij kozen voor de Tolmin kloof. Supermooie wandeling, beetje steil soms, beetje klimmen, erg warm, maar goed te doen.

Tip altijd: Neem genoeg water mee! En ga op stap met een sterke auto. Onze bleek niet echt gewent te zijn aan hoge bergen en heet weer. Dus wij hadden wat gedoe. Maar als dat alles is, valt het reuze mee! Nog een kiekje dan…

Het pad was goed te vinden, we kregen bij start een plannetje mee. Er was deels vlonder, deels stenen pad, deels trappen en deels bruggen. Avontuurlijk maar vooral erg mooi. Na elke stap kon je wel een foto maken!

Na drie nachten in onze mooie woning, we hadden twee slaapkamers, badkamer, wasmachine en balkons, werd het tijd voor de volgende plek. We reisden verder naar het zuidelijke puntje van Istrië, het schiereiland in het westen van Kroatië, vlak bij Pula. Een regio die veel doet denken aan Italië, maar ook tijden bij Oostenrijk hoorde dus ook daar wat gebouwen van heeft overgehouden. Erg mooi, erg heet!

Hier hadden we een huisje met zwembad. Dat moesten we delen, maar het was wel erg lekker. De hele dag loop je hier te zweten dan is het heerlijk om in de avond even goed af te koelen en dan pas te slapen. Iets tegen de muggen is ook geen overbodige luxe! Maar die kleine dingen worden dubbel weer goed gemaakt door al die aardige mensen en behulpzame verhuurder die wij hier hebben ontmoet. Je voelt je overal welkom, heel fijn!

We hebben een dag uitgetrokken om alleen maar te zwemmen. In de zee, in de pool, gewoon ook even hangen en lezen en muziek luisteren. Ik heb gemerkt dat dit ervoor zorgt dat we tussendoor weer even kunnen opladen om daarna weer mooie dingen te kunnen opnemen. Anders raakt je hoofd vol. En een puber met een vol hoofd is bijna niet meer te doen!

We hebben van alle mooie Romeinse stadjes lang de westkust van Istrië Rovinj gekozen om te bekijken. Er zijn er een aantal die allemaal mooi moeten zijn, maar je moet een kiezen. In Rovinj hebben wij een boottocht gedaan in een boot met glazen bodem. Tijdens het varen kon je zo ook nog al het moois onder water zien. Vissen, Koraal, Zeekomkommers, het kwam allemaal langs. De jongste zag zelf een Rog! Rovinj is zeker de moeite van een bezoek waard. Alleen zou ik de tocht naar de kerk boven op de berg niet nog een keer doen. Te warm en niet heel bijzonder, sorry. Het stadje zelf heeft aan elke hoek een inkijkje naar de zee, overal mooie kleine straatjes en winkeltjes, je blijft kijken!

Na vier nachten in de buurt van Pula, zijn wij verder getrokken. In de avond nog een laatste keer in de pool gezwommen en toen langs de kust helemaal naar Zadar, een oud stadje met de beroemde Zee-orgel! DE reden waarom ik daar perse naartoe wilde! Maar daarover meer in het vervolg….blijf lezen…..