Wie ben ik?

Mijn naam is Katja Birkenstock en ik ben geboren en getogen in Duitsland met een Nederlandse moeder en een Duitse vader. In Duitsland heb ik ook mijn opleiding tot pedagogisch medewerkster gedaan, op de Fachschule fuer Sozialpedagogik in Heilbronn.’Na twee jaar als Erzieherin in Duitsland gewerkt te hebben en een jaar op reis te gaan in onder anderen Australie, ben ik door mijn moeder beland in Den Haag. Hier werk ik nu al 20 jaar als pedagogisch medewerkster in de kinderopvang. Binnen deze branche heb ik veel met schoolkinderen gewerkt als leidster op de naschoolse opvang. Daarnaast heb ik mij altijd actief ingezet voor het promoten van creatieve activiteiten, zowel op de dagopvang als ook binnen de naschoolse opvang. Ik heb met een collega “Creakriebels’ opgericht en workshops gegeven aan leidsters, kinderen, managers en ouders op creatief gebied. Zo wilde ik laten zien dat er zo veel meer is dan kleurplaten en kant en klare knutsels. Ik vind het belangrijk binnen mijn vak dat kinderen veel kansen krijgen om te experimenteren met materiaal en om hun eigen manier te vinden op creatief gebied.

Naast mijn werk ben ik moeder van twee dochters, die alle twee dyslectisch zijn. Hierdoor was ik voortdurend op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor met name mijn jongste dochter om zich uit te drukken. Naast schrijven en praten zijn er namelijk nog zo veel meer manieren. Maar daarin moet een kind zijn eigen manier kunnen vinden, moet kunnen experimenteren, materiaal aangereikt krijgen waarmee hij dat kan en de tijd ervoor krijgen.

Momenteel werk ik op een verticale groep op een kindercentrum midden in het bos. Ik ben mijn kennis binnen die leeftijdsgroep aan het vergroten en ben ook met tweejarigen bijzonder mooie kunst aan het maken!