Het word misschien tijd dat ik eens uitleg hoe het allemaal kwam met deze site, met mijn project, en met het feit dat ik nu ingeschreven sta als bedrijf bij de kamer van Koophandel. Nou, dat is lang geleden al ontstaan. Ik heb het idee van KunstKisten al een aantal jaren in mijn hoofd. Tot ik dacht, ik ga eens kijken of het op de school om de hoek animo vind. Dus ben ik naar de directeur gegaan, heb een gesprek geplant en heb hem voorgelegd dat ik graag vier kisten zou willen testen om te kijken of het iets is. Hij stond hier heel open voor en de weken erna bracht ik dus vier KunstKisten naar de Ark. Vier leerkrachten gaven zich op voor dit experiment, de inhoud is voor sommige ver buiten hun comfortzone, de troep die je achteraf moet opruimen is anders dan de troep die je gewend bent, maar er kwamen hele enthousiaste reacties terug! “Wanneer kom je de volgende kist brengen??” Toen heb ik een afspraak geplant met de Cultuurcoƶrdinator van deze wijk.Wat ziet zij in mijn plan, hoe zou ik het verder kunnen aanpakken? Zij adviseerde mij om een projectplan te schrijven. Om mijn kisten officieel te testen op verschillende basisscholen zodat ik bij toekomstige scholen kan aantonen dat het echt werkt. En toevallig (of niet) stond de week erop een workshop geplant bij het Koorenhuis voor het schrijven van een goed projectplan. Daarmee kon ik dan weer aankloppen bij subsidiegevers, was het plan.

Ik heb die cursus gevolgd, heb hele interessante dingen gehoord en heb een erg mooi projectplan geschreven. Toen ben ik naar een speeddate avond van Fonds 1818 gegaan om te pijlen of mijn project daar in de smaak valt. Daar hoopte ik wel op. Ik ging in gesprek met een aardige meneer, die mijn plan geweldig vond maar gelijk zei, dit is niet iets waar Fonds 1818 geld in stopt, omdat het educatief is en met scholen te maken heeft. Die hebben eigen fondsen.

Dus, terug bij af. Bijna had ik de handdoek in de ring gegooid, want zonder geld kan ik niet starten met de testfase. Toen zei iemand “heb je weleens aan crowdfunding gedacht?” Nee, had ik niet. Nieuwe insteek. Nieuwe kansen. Dus ben ik gaan googelen hoe ik dat het beste aanpak en kwam uit bij de supertoffe site van voordekunst.nl. Ik legde mijn idee uit en ze waren direct enthousiast erover. Ik heb dus een mooi stukje geschreven, heb een film gemaakt met mijn neef en nichtje en mijn dochter gevraagd om die voor mij te monteren. Iedereen zit mee in het leerproces. Het resultaat is nog steeds te zien op https://www.voordekunst.nl/projecten/10237-kunstkisten

En nu werd het spannend. Mijn project kwam online, er zat een tijd van 40 dagen aan vast, en een minimum bedrag van 2500 euro. Dat is behoorlijk veel. Nog voordat het online kwam, hadden de mensen bij voordekunst al de helft van het bedrag veilig gesteld door de gemeente Den Haag. Dat was geweldig! Ik was er nog lang niet, maar iemand zag iets in mijn idee en vind het zo veel geld waard. Dat was wel een boost! De rest van het geld heb ik in de loop van de weken kunnen ophalen door heel veel reclame te maken en door hele fijne familie, vrienden en kennissen te hebben. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor! En door hun hulp is het dus gelukt om genoeg geld op te halen om mijn project op twee scholen te kunnen uitvoeren. Wat was ik trots toen ik hoorde dat er genoeg was opgehaald. Ik had tussendoor echt wel eens geen zin meer. Maar het eindresultaat maakte alle moeite weer goed. Dubbel.

Inmiddels heb ik deze website, met hulp van Fonds 1818 en ben ik de KunstKisten aan het testen op CBS de Ark en OBS de Wissel. Zij krijgen om de week 4 kisten van mij geleverd waarin dezelfde workshop zit voor 4 verschillende leeftijdsgroepen. Zo kan ik kijken of alle kisten bij alle leeftijden aansluiten, sommige misschien nog wat te moeilijk zijn, of sommige misschien gewoon te makkelijk. Ik heb nu in het najaar 4 verschillende workshops die ik test, en straks in het voorjaar nog een keer 4 verschillende. Aan het eind van dit schooljaar zijn er dus 8 workshops getest en hopelijk goed bevonden en dan wil ik ze gaan promoten op basisscholen binnen Den Haag. Tot nu toe zijn de reacties positief. “De kinderen hebben genoten! We doen dit veel te weinig!” zei een leerkracht in het evaluatieformulier. “De kinderen vonden het erg leuk om te doen, en ik ook!” zegt een andere leerkracht.

Doordat mijn crowdfund campagne ook op sociale media is gedeeld, kreeg ik een berichtje van een kinderopvangorganisatie hier in Den Haag, die heel graag mijn KunstKisten wilden inhuren voor de opvang. Daaruit kwam dus het laatste nieuws voort, ik moest hiervoor namelijk een KvK nummer zien te krijgen. Nog een avontuur, ik ging van een idee naar een budget naar een testfase naar een eigen bedrijf. En dat allemaal binnen een jaar. De eerste kisten zijn nu verhuurd, de reacties zijn ook hier heel enthousiast en ik ben officieel opgenomen in het activiteiten aanbod van 2Samen.

Volgens mij heb ik een niche gevonden binnen het creatieve aanbod aan kinderen. Een onderdeel waar niemand eerder naar gekeken heeft, en dat veel te kort komt binnen het onderwijs. Procesgericht werken met kinderen. Ze de kans geven zelf te ontdekken en hun eigen manier te vinden. Ze verschillende materialen aanreiken en dan hun gang laten gaan. Ik ben ongekend trots dat ik heb doorgezet, dat ik toch steeds weer de moed heb gevonden om bij mensen aan te kloppen en mijn idee voor te leggen. Ik houd jullie op de hoogte over de verdere verloop….